Tejipar

Az Európai Unió Bírósága ítélete szerint tisztán növényi termékek nem, kizárólag állati eredetű termékek hozhatók kereskedelmi forgalomba és reklámozhatók „tej", „tejszín", „vaj", „sajt" vagy „joghurt" megnevezéssel.


A TofuTown német társaság vegetáriánus és vegán élelmiszerek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Különösen a „Soyatoo tofuvaj”, „növényi sajt”, „Veggie-sajt”, „tejszín” és egyéb hasonló megjelölésekkel reklámoz és forgalmaz tisztán növényi termékeket. A Verband Sozialer Wettbewerb német szövetség – amelynek célja többek között a tisztességtelen verseny elleni harc – álláspontja szerint e reklám sérti a tej és tejtermékek megjelölésére vonatkozó uniós szabályozást. Így a jogsértés megszüntetése iránti eljárást indított a céggel szemben. A vállalkozás azon a véleményen volt, hogy nem sértett semmilyen szabályozást, sőt a megnevezések utalást tartalmaznak a szóban forgó termékek növényi eredetére.

Az EU bírósága megállapította, hogy a szóban forgó szabályozás a „tej” megjelölést a forgalmazás és a reklámozás tekintetében főszabály szerint kizárólag az állati eredetű tejre tartja fenn. Ráadásul a kifejezetten előírt kivételektől eltekintve e szabályozás a „tejszín”, „tejszínhab”, „vaj”, „sajt” és „joghurt” megjelöléseket kizárólag a tejtermékekre tartja fenn, azaz a tejből származó termékekre.

A bíróság szerint a felsorolt megjelölések nem használhatók jogszerűen valamely tisztán növényi termék megjelölésére, hacsak e termék nem szerepel a kivételeket felsoroló jegyzékben, ami nem áll sem a szójára, sem pedig a tofura.

 


(Európai Unió Bírósága)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok