Az elmúlt hétvégén rendezték meg a VII. Magyar Sajtmustrát, amelyen három készítmény nyert arany minősítést. Az eseményen bejelentették, hogy változni fog az élelmiszerkönyv sajtra vonatkozó része.
A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; a magyar sajt közös ügyünk – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen hozzátette: a kormány számára fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján beruházásaikhoz nyújtanak majd segítséget.
Elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.
A megnyitót követően hirdették ki a sajtverseny eredményét, az elbírált sajtok készítői termékeik értékelése nyomán arany, ezüst vagy bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át. Három készítmény nyert arany minősítést: Ficsor Árpád Paraszt Sajt Svájcere, Gyugos Bence parenyicája és Reményik Kálmán „Balaton Kékszalag” nevű sajtja.
(MTI/nak.hu)