`

A fenntarthatóság, az ivóvízhasználat mérséklése és a csomagolóanyagok újrahasznosítása a legfőbb feladatok a globális sörgyártásban. A prémiumtermékek iránti kereslet nő, és számítanak a bio- és gluténmentes sörök terjedésére is.


A világ söripari szereplőinek európai szakmai fórumán, a Brewers of Europe-on Antwerpenben hétfőn Jean-Francois van Boxmeer, a Heineken globális ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy hatalmas kihívást jelent – a vállalatnak és az egész ágazatnak – a fenntarthatóság, azon belül a karbonsemlegesség elérése, az ivóvízhasználat mérséklése és a csomagolóanyagok újrahasznosítása is. Rámutatott, hogy Európában magas az egy főre jutó alkoholfogyasztás, ezért törekedni kell a felelős sörfogyasztás népszerűsítésére, vagyis arra, hogy az emberek a mennyiség helyett a minőség felé forduljanak.

Paolo Lanzarotti, az Asahi Brewers Europe vezetője szerint a fogyasztói trendek az ízesített alkoholmentes sörök felé mutatnak. Ezen termékek részesedése mintegy 16 százalékot tesz ki a szlovák piacon. A vállalat törekvései között szerepel, hogy a szegmens a tulajdonában lévő Dreher-sörgyár portfóliójában is erősödjön a jövőben, amellyel szélesebb közönség megszólítására lesznek képesek.

– A magyar sörágazat fejlődése és versenyképességének megőrzése szempontjából szintén kulcsfontosságúak a technológiai újítások, az innováció, valamint a fenntarthatóság a gyártás és az alapanyagok területén – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) vezetője a fórumon. Hozzátette, a nemzetközi trendekhez hasonlóan a növekvő kereslet miatt a csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök fogyasztása a magyar piacon is emelkedik, piaci részesedésük már közel 8 százalékot tesz ki. Míg a lágerek esetében a fogyasztói ízlés a keserűbb ízvilág felé halad, addig a felső erjesztésű sörök kínálata egyre inkább szélesedik és a fejlődés a gyümölcsös ízvilág irányába mutat. A prémium termékek iránti kereslet is jelen van, és a szakember számít a bio- és gluténmentes sörök terjedésére is.

Kitért arra is, hogy az ország vezető öt sörgyára – a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., a Carlsberg Hungary Kft. és a Pécsi Sörfőzde Zrt. – tavaly 76 ezer hektoliterrel több sört értékesített, mint 2017-ben. Kántor Sándor idén volumenben 1-3 százalék közötti piacbővülésre számít. Említést tett arról is, hogy a világon 2017-ben 38 milliárd dollár értékben mintegy 50 millió hektoliter kézműves sört adtak el, ez a teljes forgalom 1 százalékát teszi ki, Magyarországon hasonló az arány. A konferencia előadói szerint a kézműves sört gyártók számára kevésbé jó lehetőség az export, nekik regionálisan és helyben kell koncentrálni a növekedésre.

A hétfőtől csütörtökig tartó szakmai fórumnak és a 37. EBC (European Brewery Convention) tudományos kongresszusnak 59 országból több mint ezer résztvevője és 140 előadója van.


(MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám