Szesz-, bor-, söripar

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatában az alkoholmentes italok, gyerekpezsgők, habzóitalok minden tekintetben megfeleltek a jogszabályok által meghatározott határértékeknek, a címkén és a gyártmánylapban leírtaknak.

A Nébih a gyerekpezsgőnek nevezett termékeket vizsgálta évzáró Szupermenta terméktesztje keretében: kilenc almaléalapú alkoholmentes szénsavas italt, két szőlőléalapú terméket, valamint két alkoholmentes, borból készült habzó italt. A laboratóriumban a színezék., cukor- és édesítőszer-tartalmat, a habzó italoknál pedig a tényleges alkoholtartalmat vizsgálták, és ellenőrizték, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályoknak.

A jelöléseknél kisebb hiányosságokat találtak csak, például a "pezsgőital" megnevezés használatát. A kisebb hibák miatt hat terméknél a Nébih hatósági eljárást indított, a felelős vállalkozások figyelmeztetésben részesülnek.

A Szupermenta termékteszteken a termékeket laikus és szakértő kóstolók egy csoportja rangsorolta különböző vásárlói szempontok szerint. Az italok színének, tisztaságának, gyöngyözésének, ízének és összbenyomásának alapján az almaléalapú alkoholmentes italok között első helyen az FC Barcelona Party Drink végzett. Második lett az Aldi Pezsgőital, míg harmadik a Zoo Party Alm – tájékoztatott a Nébih.

 

(Forrás: Nébih, MTI)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok