A tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést félidejéig 1913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek. A mérleg röviden: kevesebb súlyos jogsértés és bírság.
2019-ben március 25-től április 22-ig zajlik a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése. A hagyományos tavaszi vizsgálatot az AM rendeli el, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával a NÉBIH és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le.
A kiterjedt ellenőrzés-sorozat középpontjában a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyek állnak. A közelgő ünnepre való tekintettel kiemelt figyelem irányul a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményekre, különösen a sonkafélékre, továbbá a tojásra, a primőr, főként a gyorsan romló zöldségekre és gyümölcsökre, a húsvéti édességekre és az alkoholos italokra.
A szezonális ellenőrzés első időszakában 1913 létesítményt kerestek fel a hatósági szakemberek. Ez alatt – a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva – több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg és utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent (4 765 180 Ft). Élelmiszer-vállalkozások tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség.
Az összes ellenőrzést alapul véve eddig az előző évhez képest némileg kevesebb higiéniai hiányosság (-3,3 %) fordult elő, több probléma akadt azonban a termékek nyomon követhetőségével (+3,2 %), melyet elsősorban a piaci, vásári értékesítés kapcsán tapasztaltak a szakemberek. A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: a megvizsgált 9994 hazai és külföldi tételből 173 esetében (-1,7 %) volt szükség erre az intézkedésre, értékük meghaladja az 1 millió forintot. Az idei akció egyik legkedvezőbb tapasztalata és az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének hozadéka, hogy általánosságban javult a vizsgálat alá vont termékek minősége.
Az első szakasz részletes eredményeiről itt lehet tájékozódni.
(AM Sajtóiroda)