`

Az élelmiszeripar új cselekvési tervét ismertette az agrárminiszter. Meglátása szerint az ágazat csak akkor maradhat sikeres mind a hazai, mind a globális piacon, ha képes megfelelni a korszerű digitális technikák uralta gazdasági környezetben is.


A kormány kiemelt feladata az élelmiszeripar komplex fejlesztése, amire 2020-ig 300 milliárd forintot biztosít – közölte Nagy István agrárminiszter az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) február 12-i éves közgyűlésén. Sikerként értékelte, hogy az ágazat támogatására már a múlt év végéig több mint 300 milliárd forint jutott uniós és nemzeti forrásból. Mint mondta, a fejlesztési támogatások célja már nem a mennyiség növelése, hanem az, hogy a hazai piacot is visszaszerezzük és megtartsuk a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncokon keresztül.

A belső kereslet élénkítése azért fontos, mert a közepes és a nagyvállalatok termelési szerkezete, méretgazdaságossága és hatékonysága leginkább homogén minőségű és nagy mennyiségű termék előállítását teszi lehetővé, továbbá hosszú távra kell biztosítani az ágazat mintegy kilencvenezer dolgozójának és családjának a megélhetését. A miniszter fontosnak tartja, hogy az élelmiszeripar 2017-es árbevétele meghaladta a 3600 milliárd forintot, a nyeresége pedig megduplázódott az elmúlt öt évben.

Meglátása szerint az ágazat csak akkor maradhat sikeres mind a hazai, mind a globális piacon, ha képes megfelelni a korszerű digitális technikák uralta gazdasági környezetben is.
– A támogatások megítélésénél figyelembe kell vennünk: az eltérő vállalati méreteknek, eltérő szakágazatoknak más-más sajátosságuk van. Eltérő problémával, naponta más és más kihívással kell megküzdeniük, ami a fejlesztésük során is különböző eszközrendszert igényel – mondta. Tájékoztatása szerint ezért új cselekvési terv készül olyan beavatkozási pontokkal, amelyek rövid időn belül eredményesek lehetnek.

Ennek a tervnek az egyik meghatározó eleme a sokat emlegetett ernyővédjegy létrehozása. A rendszer kidolgozása már elkezdődött.
– Emellett arra törekszünk, hogy a 2020-as költségvetés terhére előirányzatot létesítsünk célzottan az ágazat számára, amely egyedi kérelem alapján segíti majd a magyarországi szék-, telep- vagy fióktelephellyel rendelkező kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozásokat. Mindezt a tárca gondozásában – mondta Nagy István. (forrás: Világgazdaság)

 


Különleges hústerméket fejlesztettek

Összesen csaknem 630 millió forintból olyan sertéshús-alapú élelmiszer-termékeket állít elő a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Kft., amelyek az emésztést támogató anyagok mellett a gyógynövények számtalan életminőséget javító összetevőit is tartalmazzák. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) több mint 280 millió forintos támogatását élvező, a tervek szerint 2020. november 30-ig megvalósuló fejlesztés eredményeként a fogyasztók számára egy magas biológiai értékkel rendelkező termékcsalád, az úgynevezett „Ciborum Vitae" jön létre. Négy húskészítmény-termékcsoportban (marinírozott húsok, száraz áruk, hőkezelt vörösáruk és sonkafélék) használják a gyógynövény-olajokat. (MTI)


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám