Az élelmiszeripar új cselekvési tervét ismertette az agrárminiszter. Meglátása szerint az ágazat csak akkor maradhat sikeres mind a hazai, mind a globális piacon, ha képes megfelelni a korszerű digitális technikák uralta gazdasági környezetben is.
A kormány kiemelt feladata az élelmiszeripar komplex fejlesztése, amire 2020-ig 300 milliárd forintot biztosít – közölte Nagy István agrárminiszter az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) február 12-i éves közgyűlésén. Sikerként értékelte, hogy az ágazat támogatására már a múlt év végéig több mint 300 milliárd forint jutott uniós és nemzeti forrásból. Mint mondta, a fejlesztési támogatások célja már nem a mennyiség növelése, hanem az, hogy a hazai piacot is visszaszerezzük és megtartsuk a Magyarországon működő kiskereskedelmi láncokon keresztül.
A belső kereslet élénkítése azért fontos, mert a közepes és a nagyvállalatok termelési szerkezete, méretgazdaságossága és hatékonysága leginkább homogén minőségű és nagy mennyiségű termék előállítását teszi lehetővé, továbbá hosszú távra kell biztosítani az ágazat mintegy kilencvenezer dolgozójának és családjának a megélhetését. A miniszter fontosnak tartja, hogy az élelmiszeripar 2017-es árbevétele meghaladta a 3600 milliárd forintot, a nyeresége pedig megduplázódott az elmúlt öt évben.
Meglátása szerint az ágazat csak akkor maradhat sikeres mind a hazai, mind a globális piacon, ha képes megfelelni a korszerű digitális technikák uralta gazdasági környezetben is.
– A támogatások megítélésénél figyelembe kell vennünk: az eltérő vállalati méreteknek, eltérő szakágazatoknak más-más sajátosságuk van. Eltérő problémával, naponta más és más kihívással kell megküzdeniük, ami a fejlesztésük során is különböző eszközrendszert igényel – mondta. Tájékoztatása szerint ezért új cselekvési terv készül olyan beavatkozási pontokkal, amelyek rövid időn belül eredményesek lehetnek.
Ennek a tervnek az egyik meghatározó eleme a sokat emlegetett ernyővédjegy létrehozása. A rendszer kidolgozása már elkezdődött.
– Emellett arra törekszünk, hogy a 2020-as költségvetés terhére előirányzatot létesítsünk célzottan az ágazat számára, amely egyedi kérelem alapján segíti majd a magyarországi szék-, telep- vagy fióktelephellyel rendelkező kis- és közepes élelmiszeripari vállalkozásokat. Mindezt a tárca gondozásában – mondta Nagy István. (forrás: Világgazdaság)
Különleges hústerméket fejlesztettek
Összesen csaknem 630 millió forintból olyan sertéshús-alapú élelmiszer-termékeket állít elő a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Kft., amelyek az emésztést támogató anyagok mellett a gyógynövények számtalan életminőséget javító összetevőit is tartalmazzák. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) több mint 280 millió forintos támogatását élvező, a tervek szerint 2020. november 30-ig megvalósuló fejlesztés eredményeként a fogyasztók számára egy magas biológiai értékkel rendelkező termékcsalád, az úgynevezett „Ciborum Vitae" jön létre. Négy húskészítmény-termékcsoportban (marinírozott húsok, száraz áruk, hőkezelt vörösáruk és sonkafélék) használják a gyógynövény-olajokat. (MTI)