Hús-, baromfiipar

2019-ben is folytatódik a halfogyasztást ösztönző kampány. Az ágazat szerkezeti átalakítása is zajlik, egyre több az értékes ragadozó hal, növekszik az intenzív telepek termelése.


A magyarok az európai átlaghoz viszonyítva nagyon kevés, mindössze évi 6 kg halat fogyasztanak fejenként. Portugáliában ez az arány több mint 50 kg, de az európai átlag is 11 kg körül van. A „Kapj rá!” elnevezésű, 2023-ig tartó halfogyasztást ösztönző kampány éppen ezért azt a célt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet arra: a hal változatosan elkészíthető, egészséges, vitamindús élelmiszer, amelyet hetente több alkalommal is érdemes fogyasztani.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója, Ondré Péter az idei Fehova kiállításon megrendezett pénteki sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a kampány az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közreműködésével valósul meg. A kampány üzenetei tavaly az összességében 35 állomásból álló rendezvénysorozaton több mint 1,5 millió emberhez jutottak el. Az ügyvezető igazgató hozzátette: a „Kapj rá!” promóciója 2019-ben többek között Debrecenben a Farmer Expón és Budapesten, az Adventi Vásáron lesz jelen, de hogy ezen kívül mikor és hol találkozhatnak az érdeklődők a standokkal, az a www.kapjra.hu honlapon lesz nyomon követhető.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) piacszervezésért és közösségi marketingért felelős elnökségi tagja a sajtótájékoztatón ráerősített Ondré Péter szavaira: a szakember szerint jóval több halat kellene fogyasztanunk, hiszen egészségre gyakorolt hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Lévai Ferenc elmondta: a kampány pozitív hatásai ugyan kezdenek megmutatkozni, hiszen nagyon sokan a kampány állomásain ismernek meg új elkészítési praktikákat, vagy találkoznak eddig nem ismert, ízletes halfajtákkal, de még több évre és intenzív jelenlétre lesz szükség ahhoz, hogy a halfogyasztásban valódi növekedést lehessen tapasztalni hazánkban.

A halágazat helyzetével kapcsolatban Lévai Ferenc elmondta: az ágazat szerkezeti átalakítása folyamatosan zajlik, egyre több az értékes ragadozó hal, növekszik az intenzív telepek termelése – például afrikai harcsából és a tokhalból. Öt év alatt 200 fővel többen dolgoznak a halágazatban, ami jelentős létszámnövekedésnek mondható, így jelenleg közel 1300 ember foglalkozik haltermeléssel.

 


Óriási lehetőségek a haltenyésztők előtt

A gazdasági haszon mellett jelentős ökológiai előnyökkel is járna a magyarországi haltenyésztés fejlesztése. Az OTP Agrár szakértői szerint a világszinten is felértékelődő jelentőségű akvakultúra hazai dinamizálása viszont csak a legkorszerűbb technológiákkal, intenzív üzemi termeléssel és képzett szakemberekkel lehetséges. További részletek itt. (forrás: OTP Agrár)(AMC/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei