Hús-, baromfiipar

A fogyasztást ösztönző kampány és az ötszázalékos áfa hatására annyira megugrott a hazai kereslet, hogy relatív hiány alakult ki. Ezt nehezíti, hogy magas belvízszint miatt a Dunántúl jelentős részén egyelőre nem kezdődhet el a halászat a halastavakban.


A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, Lévai Ferenc elmondta, idén tavasszal a halhiány elég magasra srófolta az árakat, ám már régen szerették volna elérni, hogy elmozduljanak az öt-hat évvel ezelőtti árak. Közölte, úgy tűnik, most ez sikerült, hiszen „Magyarországon olyan mértékben fogyott el a hal, hogy relatív halhiány alakult ki”. A halhús általános forgalmi adójával kapcsolatban közölte, a januári csökkentés pozitív hatása továbbra is érzékelhető az ágazatban.
– Még nem értük el a tavalyi a bruttó árat, de emellett fontos az is, hogy tisztul és fehéredik az ágazat, amire már nagy szükség volt. Az ötszázalékos áfát mindenki tisztességgel bevallja – fűzte hozzá Lévai Ferenc.

A szakember szerint az idei tavasz kellemetlen momentuma a kezelhetetlen belvíz, így pedig a Dunántúl jó részében, de a Tiszántúlon sem nem tudják elkezdeni a halászatot. Ennek oka, hogy a belvizet befogadó csatornákon olyan magas a vízállás, hogy képtelenség a lecsapolandó halastavak vizét ráengedni. Szerinte emiatt nagyon elcsúszik a kora tavaszi lehalászás, „sajnos ez már most látható”. Jelezte, a belvíz elég tartósnak ígérkezik a Dunántúl néhány pontján, a Balatonból pedig hiába engedtek el már kétszáz millió köbméter vizet – ami elképesztően nagy mennyiségnek számít –, még mindig rendkívül magas a vízszintje. Ami jó hír, hogy a Dunán egyelőre még nincs magas vízállás, így legalább a legnagyobb folyó tudja fogadni a beérkező vizeket.


(forrás: Magyar Hírlap)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei