A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Körkép elnevezésű konferenciasorozatának negyedik eseményére került sor kedden. A húsfeldolgozás volt a fő téma, de emellett szóba került a kormány ágazatot érintő munkája is.
Az élelmiszeripar erősítése érdekében fogadta el a kormány a húszpontos élelmiszerbiztonsági akciótervet, ami három pillérre épül, a minőségi szabályozásra, a hatósági fejlesztésre és a vásárlói szemlélet fejlesztésére. Az ágazat fejlesztésére pedig 300 milliárd forintot biztosítanak – mondta a rendezvényen Laszlovszky Gábor a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője. Megjegyezte, hogy 2012-ben stratégiai ágazattá nyilvánította a kormány az élelmiszeripart, majd 2015-ben kidolgozta az ágazat stratégiáját, miután megállapították, hogy hatékonysága és jövedelemtermelő képessége alacsony. Az említett fejlesztési összeget főleg a Vidékfejlesztési Program, valamint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kereteiből biztosítják, de szerinte remélhetőleg később más forrásokból is juthat az ágazatnak.
A főosztályvezetője beszélt arról is, hogy egyre fontosabb szerepet kap a belföldi piac, amely nélkül nem működik az exportra történő termelés sem. Legfontosabb célnak nevezte, hogy a magyar fogyasztó jó minőségű és megfizethető árú élelmiszerhez jusson hozzá, valamint, hogy a termékek előállításában részt vevők is meg tudjanak ebből élni.
Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt: a kamara komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy eloszlassa az élelmiszeriparról kialakult tévhiteket, valamint, hogy erősítse az élelmiszer-előállítás jó hírnevét. Hozzátette, hogy emellett szakmai nyomást gyakorolnak az áfa- és a támogatáspolitika kialakítására. Mint mondta, a húságazatban a legnagyobb problémának látják, hogy sokszor nincs naprakész technológiai felkészültsége az ágazat résztvevőinek, ezért őket gyakorlatorientált szakmai képzéssel próbálják segíteni.
A konferencián elhangzott előadások vázlatai
pdf Húszpontos élelmiszerbiztonsági akcióterv (460 KB)
pdf Húspiaci aktualitások (975 KB)
pdf A halalvágás követelményei (2.93 MB)
pdf Vágóhidak minőségbiztosítási problémái (1.55 MB)
pdf Állatjóléti szervezetek elvárásai a piaci szereplők felé (1.82 MB)
pdf Sertéshús-fogyasztási szokások (5.38 MB)
(MTI/nak.hu)