Kiváló magyar élelmiszer védjegyeket, OMÉK Élelmiszer díjakat és OMÉK Helyi termék díjakat, valamint miniszteri különdíjakat adott át a földművelésügyi miniszter pénteken Budapesten, a 78. Országos Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron.
Fazekas Sándor a szeptember 22-i díjátadón kiemelte: az OMÉK-on azok a mezőgazdasági termelők és élelmiszer-előállítók mutatják be munkájuk eredményét, termékeiket, akik a legkiválóbbak saját szakterületükön. A terméken keresztül mutatkozik meg leginkább a jó munka minősége, és mindig vannak olyan újdonságok, innovációt tartalmazó termékek, amelyek megérdemlik, hogy külön elismerésben is részesüljenek - fűzte hozzá.
Zsigó Róbert, az Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a díjátadó gálán elmondta: az 1998-ban létrehozott Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet jelenleg több mint száz termék viselheti. A védjegyet három évig használhatják a jogosultak, majd újra kell pályázniuk, ha továbbra is meg szeretnék tartani. Az államtitkár szerint ez a védjegy is segíthet abban, hogy minél többen gondolják úgy, hogy érdemes Magyarországon jó alapanyagot termelni és feldolgozni. (MTI/FM Sajtóiroda)
Új védjegy!
A Földművelésügyi Minisztérium a múlt héten védjegyként is bejelentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál a GMO-mentes jelölést. A most védjegyként bejegyzés előtt álló GMO-jelölést szabályozó rendeletben előírt feltételeknek való megfelelés esetén az élelmiszer gyártója a csomagoláson feltüntetheti a GMO-mentességet jelző szöveget. A jelölés megszerzéséhez a termék előállítójának biztosítania és igazolnia kell, hogy az összetevők nem tartalmaznak GMO-t, állati eredetű termékeknél azt is, hogy az állatokat GMO-mentes takarmánnyal etették és a GMO-mentes etetés ténye az élelmiszerláncban nyomon követhető. (vg.hu)