`

Liszt, tej, élesztő, étolaj – ezek a gőzgombóc alapanyagai. Hogy aztán ebből babos, káposztás vagy édes lesz, az alkotók fantáziájára van bízva. Geresdlakon bebizonyosodott, hogy folyamatos ötleteléssel a gőzgombóc-készítés hagyománya megtartható.


„A főzés 10-től 12 óráig tart. Minden csapat asztalán 5 kg lisztet helyezünk el, ami a Geresdlaki Mezőgazdasági Zrt. ajándéka, használjatok belőle kedvetek szerint! A tej, az élesztő és az étolaj a Spar ajándéka. A versenybe nevezett ételekből a zsűri asztalára 12 órára kell elhelyezni egy-egy tállal. A zsűri az egyéni ízeket és a stílszerű tálalást értékeli.” – többek között ezek a közérdekű információk voltak abban a kisokosban, amit a Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál szervezői tettek valamennyi jelentkező csapat asztalára.

Ha máskor nem is, de évente egyszer, ilyenkor, ősz elején biztosan nyüzsgővé válik az amúgy csendes és nyugodt baranyai falu, Geresdlak. A felbolydulás most sem maradt el: a 29, többfős – köztük osztrák, finn és norvég – csapat az tálak és a tűzhelyek körül, az ínyencségek és a kóstolásra kínált falatkák iránt érdeklődők pedig az asztalok körül sürögtek-forogtak.

Egy káposztás változat...

 

Nem túlzás, Baranya megye egyik legrangosabb eseménye ez. A gasztronómiai jellegű fesztiválok között mindenképpen. Egyfelől a múltja miatt, hiszen tizenkettedik alkalommal rendezte meg a helyi önkormányzat ezt az eseményt – ahogy a megnyitón Habjánecz Tibor polgármester fogalmazott, az, hogy ennyiszer ilyen sokan összejönnek, a semmihez máshoz sem hasonlítható geresdlaki életérzésnek és a fesztivál adta jó hangulatnak köszönhető. Másfelől az is adja a rangját, hogy egy kisebb diplomáciai esemény is egyben: mint a köszöntőt mondott Markku Virri, Finnország magyarországi nagykövete elárulta, hagyomány, hogy a mindenkori finn nagykövet első belföldi útja – az itteni jelentős létszámú finn kolónia miatt – Geresdlak vagy a fesztivál, és mivel ő szeptember 5-től dolgozik Budapesten, adott volt, hogy a fesztivál idejére időzíti a látogatást.

...és egy édes

 

És bár gongütés nem volt, szeptember 29-én 10 órakor szinte egyszerre vágott bele a 29 alkalmi társulás a legkülönbözőbb gőzgombócok készítésébe. Felsorolni is nehéz mennyifélét alkottak. A sváb tradíciók szerint a gőzgombóc lehet káposztás, babos vagy édes, az ezeken belüli variációknak csak a képzelet szab(ott) határt. A legkülönlegesebbet mindenképpen a tizenéves fiatalokból álló – 2017-es fődíj-nyertes – „Amiteszeliszol” nevű csapat tálalta fel: a találmányuk inkább hasonlított egy szendvicsre, mint egy gőzgombócra. Az biztos, hogy a zsűrielnök, Wild Katalin, a Pécsi Tudományegyetem germanisztikai intézetének professor emeritája tetszését elnyerte, aki hangsúlyozta, hogy a recept ilyen megújítása a gőzgombóc-készítés folyamatos fennmaradásának egyik záloga.

A ,,versenyművek" - a jobb szélen a szendvicses változat

 

A hagyományos édes – mákos/diós és vaníliamártásos – változatnál maradt a zebegényi „Hegyi virágok” csapat; sikerüket az is jelezte, hogy azok között voltak, akiknek asztalánál a leghosszabb sorok kígyóztak. Ők amúgy rendszeres díszvendégek, ez pedig a két település „közös sorsából” fakad. Mint a csapatvezető Pásztor László elárulta, Zebegényben is tartanak ilyen fesztivált, ám sokáig nem tudtak a geresdlakiról, és pár éve egy véletlen folytán az interneten keresztül találtak egymásra, azóta pedig a két település között szoros a kapcsolat. Az pedig, hogy évről évre ide jönnek és főznek, szerinte ma már természetes.

A felajánlott 5 kg lisztet és a többi alapanyagot ők is és mindenki más is el- és felhasználta, a résztvevők által kínált gőzgombócok-darabok mind elfogytak. Az idei fődíjat az idei legjobb gőzgombócért pedig a „Pasigombócok” csapat kapta…


(szöveg és kép: nak.hu/RF)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám