2018. május 25-26-án tartotta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt! – Zöldség-gyümölcs feldolgozás” című elméleti és gyakorlati szakmai napokat.
A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén megtartott elméleti és gyakorlati napok keretében mélyebb higiéniai, termékjelölési, tartósítás-technológiai ismeretekkel gazdagodott a 17 résztvevők. A két nap alatt többféle lekvárt, befőttet, ivólevet, szörpöt, szárított (atmoszférikusan és vákuumban) és aszalt terméket is készíthettek.
Az oktatás a zöldség-gyümölcstartósítás alapjaival, csoportjaival és jellemző módjaival indult. A résztvevők megismerhették az élelmiszereket érintő fizikai-, kémiai-, mikrobiológiai- és enzimes eredetű minőségváltozásokat. Az előadók részletesen kitértek az élelmiszereket érintő mikroorganizmusok szaporodásának feltételeire, a zöldségek és gyümölcsök romlásának tényezőire, valamint átfogóan bemutatták a hőkezelést és a sterilezést, mint a két leggyakrabban alkalmazott tartósítási eljárást. A résztvevők részletes tájékoztatást kaptak a kis- és középüzemeket érintő legfontosabb higiéniai- és élelmiszerbiztonsági előírásokról, jogszabályi követelményekről, a jó gyártási gyakorlatokat, a Magyar Élelmiszerkönyvet, a HACCP ismereteket és az uniós szabályozásokat is érintve. Az előadás során gazdag képi anyaggal illusztrált személyi higiéniai oktatásban is részesültek.
A következő előadások során a résztvevők a legújabb (lebomló, intelligens: érettséget-, hőmérsékletet, frissességet jelző) csomagolási technológiákról és az előre csomagolt élelmiszereken történő kötelezően megjelenítendő információkról (jelölési rendelet) kaptak tájékoztatást. Az első nap végén az élelmiszer-feldolgozási- és tartósítási eljárások során alkalmazott adalékanyagok csoportjaival, felhasználásuk jogszabályi hátterével és feltételeivel ismerkedhettek a képzésre jelentkezők.
A szakmai program második napján került sor a gyakorlatokra. A zöldséggyártó csoport szárított céklacsipszet, valamint balzsamecetes aszalt paradicsomot készített a délelőtt folyamán, vele párhuzamosan a gyümölcsfeldolgozók a lekvárfőzés tudományos alapjait vették sorra. A gyakorlatok alatt megismerkedhettek különböző mérőeszközök gyakorlati hasznával is, mint a pH és savmérő, és konkrét számítási példákkal vezették le a tartósításhoz használt alap-és segédanyagok pontos paramétereit. A délután folyamán a gyümölcsfeldolgozás közben aszalt meggy és almacsipsz került az asztalra, a zöldséges csoport eközben paradicsom- és cukkinialapú mártogatós szószokat készített különböző ízesítéssel. A fennmaradó időben a savanyítás módszerével és a szörpgyártásba kaptak betekintést a résztvevők. A program érzékszervi bírálattal zárult. A vakteszt szerint a csoport a hazai ízeket helyezte előtérbe, emellett az ízesített aszalványok nyerték el a tetszésüket a legjobban.
A program egy közös beszélgetéssel és értékeléssel zárult. A tapasztalatok alapján számos tévhitet oszlattak el az előadók, és többeket sarkallt arra a képzés, hogy egy hosszabb – akár egyetemi szintű – oktatáson is részt vegyenek. A kitöltött értékelő lapok alapján a résztvevők egy jól szervezett, hasznos kamarai programon vehettek részt és várják a folytatást, a további lehetőséget. Javaslatként a marketingképzést jelölték meg többen is, mint hasznos, új ötletet.
Képgaléria az eseményről
tanuljunkegyutt_zdsgy
20180525_085458.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180525_085458.jpg
20180525_090017.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180525_090017.jpg
20180525_090032.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180525_090032.jpg
20180526_090343.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_090343.jpg
20180526_090816.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_090816.jpg
20180526_094847.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_094847.jpg
20180526_095324.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_095324.jpg
20180526_101543.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_101543.jpg
20180526_101624.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_101624.jpg
20180526_110203.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_110203.jpg
20180526_111552.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_111552.jpg
20180526_111721.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_111721.jpg
20180526_112239.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_112239.jpg
20180526_135934.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_135934.jpg
20180526_141208.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_141208.jpg
20180526_141211.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_141211.jpg
20180526_145009.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_145009.jpg
20180526_145042.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_145042.jpg
20180526_145132.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/20180526_145132.jpg
IMG_20180525_094633.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/tanuljunkegyutt_zdsgy/IMG_20180525_094633.jpg
(NAK/Kinyó Melinda, Horváth Vivien)