`

Öt szegmensre oszthatók a magyar fogyasztók az egészséggel kapcsolatos viselkedésük alapján a TÉT Platform közelmúltban végzett kutatásai szerint. És ebből háromban is szignifikáns különbség mutatkozik egy hűtéssel tartósított élelmiszeripari termék, a pizza vásárlásában.


A fagyasztott élelmiszereket általában kedvelik és egészségesnek tartják a magyarok – legalábbis ez derül ki a Táplálkozási Ismeretek Kutatás adataiból. Az 1019 fő megkérdezésével zajlott reprezentatív felmérés során kiderült, hogy az átlagos fogyasztó tisztában van az élelmiszerek hűtésének és fagyasztásának alapvető tulajdonságaival, ezért az így feldolgozott termékekre nem hat negatívan a tartósítószerek erőteljes rossz megítélése sem. Ebből már kiolvasható, hogy a konzerveket viszont a fogyasztók jelentős része nem tartja az egészséges étrend részének. A tartósítószerekkel konzervált termékek egy ötfokú skálán mindössze 1,9-es átlagot értek el (az 5 volt a leginkább „egészségesnek tartott”, míg az 1 a legkevésbé „egészségesnek tartott” élelmiszer pontszáma), ezzel az összes említett termék közül hátulról a harmadik helyet foglalják el, mögöttük mindössze a nápolyifélék és kekszek, valamint a chips és a ropi végzett.

A hűtött vagy fagyasztott élelmiszerek valós alternatívát nyújtanak a más módon tartósítottakkal szemben – véli a fogyasztók nagy része. Bár a húsok esetében mindössze 13 százalékuk választja a fagyasztottat a hűtöttel szemben (74 százalék), és ugyanennyinek semleges a válasza, addig a zöldségfélék esetén elsöprő a fagyasztás megítélésének előnye. Konzerv zöldséget ugyanis mindössze a megkérdezettek 6 százaléka tenne a kosarába, 17 százaléka egyformán gyakran választ konzerv és fagyasztott zöldséget, 77 százalékuk szerint viszont egyértelműen a fagyasztott zöldség a jobb. Az adatokhoz hozzátartozik, hogy még a fagyasztott zöldség sem teremt konkurenciát a frissnek, amelyet a vásárlók elsöprő többsége jobb választásnak tart.

Ennél is meglepőbb azonban, hogy mennyire jelentős egyetlen élelmiszerfajta, a gyorsfagyasztott pizza szerepe az egészségtudatosság szempontjából. A kutatás ugyanis magában foglalt egy szegmentációt is, amelynek során az egyes, jól körülhatárolható gondolkodással és fogyasztói magatartással rendelkező csoportokat azonosították a kutatók. Ezt pedig a Gfk által évek óta vezetett Háztartáspanel valós vásárlásokon alapuló élelmiszer-beszerzéseivel is össze tudták hasonlítani. Ennek alapján úgy találták, hogy az egészségtudatos szegmensbe tartozó fogyasztók az átlagoshoz képest egyharmaddal (32%) kevesebbet vettek belőle, míg az úgynevezett érdektelen szegmens (az egészséges táplálkozással, életmóddal szemben rezisztens csoport) körében óriási, 60 százalékos pluszt lehetett megfigyelni az átlaghoz viszonyítva. Az életet inkább élvezni szerető, a táplálkozást inkább az ízek és az élvezetek szempontjából megközelítő hedonista csoport tagjai pedig az átlagosnál közel negyedével (23 százalék) kevesebb fagyasztott pizzát vesznek. Ezzel ők lettek a harmadik szegmens, ahol egy gyorsfagyasztott termék fogyasztása kétszámjegyű eltérést mutatott az átlaghoz képest. Igaz, fagyasztott húsból ötödével (19 százalék) többet szereznek be a többséghez képest.

A TÉT Platform szakmai vezetője, Antal Emese dietetikus, szociológus szerint a hűtéssel, fagyasztással tartósított termékek az egészséges étrend fontos részei lehetnek.
– A gyorsfagyasztás kidolgozása és elterjedése tette lehetővé, hogy szezontól függetlenül kerülhessen asztalunkra számos zöldség- és gyümölcsféle, ráadásul úgy, hogy megőrzik értékes tápanyagaik majdnem egészét. A konzerválási műveletek között a gyorsfagyasztás jár a legkisebb vitamin- és ásványianyag-veszteséggel, ezért ezek a termékek jobb választásnak bizonyulnak a hagyományos módon tartósított, hőkezelt változataikhoz képest. Utóbbiakban a vitaminok kisebb-nagyobb része a hő hatására lebomlik, az ásványi anyagok egy része pedig a technológiai folyamat során vagy a konzerv levébe kioldódva kárba vész. A friss zöldségek, gyümölcsök előnye vitathatatlan. Ugyanakkor tél végén, tavasz elején, amikor az előző évben betárolt vagy távolról ideszállított primőr termékek érhetők el a boltok polcain, a gyorsfagyasztott termékek megállják a helyüket a vitamin- és ásványianyag-tartalom összehasonlításában.


(forrás: TÉT Platform)

 


A hűtőiparral kapcsolatos további aktualitásokat a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának februári hírlevelében olvashatnak.


 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám