`

Szerda délután hivatalosan is megnyílt a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a budapesti Hungexpo területén. A kiállítás díszvendége Japán.


Közel ezer kiállítóval, több tízezer négyzetméteren, a teljes Hungexpo és Kincsem Park területén várja látogatóit az OMÉK 2017. szeptember 20-24. között. A magyar agrárium és élelmiszer-gazdaság több mint 100 éves múltra visszatekintő, legrégebbi és legnagyobb rendezvényét Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

Kövér László megnyitóbeszédében hangsúlyozta, az OMÉK ma már nem csak Magyarország, de Közép-Európa egyik legnagyobb agrárgazdasági rendezvényévé nőtte ki magát.
– Amit nemzetgazdasági értelemben elvontan agráriumnak nevezünk, az nem más, mint közel kétszázezer magyar gazda értékteremtő munkájának eredménye. Olyan eredmény, amelyet ugyan jelentősen befolyásolnak külső tényezők, mint az időjárás, vagy a piaci viszonyok, de mégiscsak az elvégzett munka minőségében gyökeredzik – fogalmazott.

Fazekas Sándor beszédében az elmúlt évek agrárgazdasági törekvéseit is kiemelte. Mint elmondta, 2010-ben a kormány fontos célul tűzte ki, hogy állítsák talpra a magyar vidéket, a gazdák találjanak megélhetést és legyen olyan kiegyensúlyozott mezőgazdasági politika, amely ismét a magyar gazdák érdekeit helyezi a középpontba. Fazekas Sándor ennek egyik legkézzelfoghatóbb eredményét éppen az OMÉK újbóli életre hívásában látja.
– Ezen gondolkodás jegyében rendeztük meg hosszú évek kihagyása után 2011-ben újra az OMÉK-ot amely azóta, kétévente ismét a magyar mezőgazdaság ünnepe lett – mutatott rá a tárcavezető.

Kövér László (balra), Taniai Maszaaki, Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a megnyitón (fotó: MTI)

 

A 78. OMÉK partnerországa Japán, a két ország nagy múltú és gyümölcsöző agrárgazdasági kapcsolatokkal rendelkezik. A megnyitón Masaaki Taniai, a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium államminisztere kiemelte, hogy Japán partnerországi megjelenése a már egyébként is jól működő közös agrárgazdasági kapcsolatoknak további lendületet adhat. A látogatókat a közel 300 négyzetméteren elterülő japán stand meglátogatására invitálta.
– Örömmel hívom a vásár vendégeit, hogy kóstolják meg standunkon az eredeti wagyu marhát, vagy ízletes szakéinkat sok más finomság mellett. Kívánom emellett, hogy a két ország üzletemberei előremutató agrárgazdasági kapcsolatokat építhessenek e kiállítás alkalmával – mondta.

A megnyitón Kövér László és Fazekas Sándor tizennégy kategóriában adta át az OMÉK-díjakat. Az OMÉK nem csak a hazai, de a határon túli magyarlakta területek kiállítóira is kiemelten fókuszál. Az idei kiállítás számos újdonsággal várja a látogatókat: a kistermelők, őstermelők kézműves portékái mellett van biosziget és biopiac, az agráriumhoz kötődő alapítványokat bemutató Civil-tér, a Kincsem Parkban lovas bemutatók, valamint mezőgazdasági gépkiállítás, kertészeti pavilon, állatos programok kínálnak programot.

 

Képgaléria a megnyitóról (fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

 


(forrás: AMC) (fotó: MTI; Gyulai Tóth Zoltán/NAK))

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám