Gabona- és édességipar

  • A Földművelésügyi Minisztérium szerint a kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében péntektől lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás, amely 15-féle kenyér összetételét szabályozza.

  • A magyar kormány támogatásával a termelési és értékesítési szervezetként működő Alba Fructus Kft. Fejér megyében kiemelkedő jelentőségű agrárberuházást valósított meg, ezzel segítve számos gyümölcstermelőt.

  • A Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai csütörtökön lépnek hatályba. Az új előírások bevezetéséhez féléves türelmi időt adott a törvényalkotó, így ez az idő elegendő volt a pékeknek a felkészülésre.

  • Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a magyar költségvetés stabil, így lehetőség van további adócsökkentésre, a következő években pedig a gazdaság fenntartható kifehérítésére és a hatékonyság növelésére kell koncentrálni.

  • A magyar élelmiszer-külkereskedelem pozitív szaldójának megtartása a magasabb feldolgozottságú termékek arányának növelése nélkül nem lehetséges. Továbbá érdemes figyelni az egyes célpiacok specialitásaira is – derül ki az OTP Agrár elemzéséből.

  • Nyíregyházán és környékén lévő telephelyeken ellenőrzött gazdálkodóknál több hiányosságot tártak fel a NAV és a kormányhivatal munkatársai. A szállított élelmiszerek többsége jelöletlen és nyomon követhetetlen volt.

  • A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 58 ezer ellenőrzést hajtott végre tavaly, csaknem kétmillió vizsgálatot végzett el a laboratóriumi hálózatában, és több mint 700 millió forint bírságot rótt ki – közölte Oravecz…

  • Kedvező lenne a sütőiparnak, ha csökkenne a sütőipari termékek áfája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatának megfelelően, az intézkedés nyomán fehéredne a szektor és sokat javulna a magyar tulajdonú vállalkozások…

  • A gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszerek körében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az ügyben a nemzetgazdasági tárcával egyeztetne a NAK.

  • Magyarország aktív közreműködésével ismét eredményesen zárult az „OPSON VI.” elnevezésű élelmiszerhamisítás elleni nemzetközi művelet. Idehaza közel 25 tonna élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos terméket vontak ki a forgalomból.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Földbizottsági meghívók

Telekommunikáció

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok