Élelmiszeripar

2018-ban is folytatódik, mások mellett a NAK szakmai közreműködésével, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelmi fórumsorozata. A következő esemény Győrött lesz.

  • Magyarországon 186 000 hektár ökoterület található, ezen 3414 gazda végez biotermelést, további 442 előállító bioélelmiszer-feldolgozást folytat. Az egy főre jutó hazai bioélelmiszer-fogyasztás 3 euró – derül ki egy átfogó nemzetközi tanulmányból.

  • Az Európai Bizottság április 11-én erősebb kollektív jogorvoslati lehetőségekkel rendelkező új fogyasztóvédelmi javaslatokat mutatott be „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagjában.

Szinte minden területen javuló eredményeket tapasztaltak a szakemberek a 2018-as tavaszi szezonális élelmiszer-ellenőrzésen. A feltárt hiányosságok között a nyomonkövethetőség területén volt a legjelentősebb a javulás.

  • Példaértékű az államközi kereskedelemben és a helyi működésben is a kaposvári húsipari cég. A társaság ipari körülmények között kézműves-minőségű termékeket kíván előállítani.

  • A fogyasztást ösztönző kampány és az ötszázalékos áfa hatására annyira megugrott a hazai kereslet, hogy relatív hiány alakult ki. Ezt nehezíti, hogy magas belvízszint miatt a Dunántúl jelentős részén egyelőre…

A néhai Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet egykori alapítója nyerte el a Borászok Borásza-címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.

2018. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ezen időszak alatt a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt.

Az idei év meghatározó a vállalkozások számára abban, hogy a fejlesztési elképzeléseik megvalósításához kedvező feltételek mellet támogatáshoz jussanak.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok